De zee zien

De zee zien

de-zee-zien
Ze zouden samen de schoorsteenpijp opklimmen. Jan en Kees. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Het werd Jan zijn dood.

Een poosje terug vroeg ik me af of ik wel vrienden met hem wilde worden, alsof er een keuze was. Die was er niet. Al zou ik het gewild hebben, ik kreeg hem niet uit mijn hoofd, eigenlijk al meteen na onze eerste ontmoeting niet, en dus kon ik hem maar beter binnenlaten, Jan als het ware gastvrij verwelkomen.
Kom binnen, kom binnen. Pak een stoel, ga zitten.
Jan en ik, wist ik nu, waren veroordeeld tot vriendschap.

In deze tweede jeugdroman van Koos Meinderts kijkt een zeventig jarige man terug op zijn jeugd en op zijn bijzondere (korte) vriendschap met Jan. Op een heel natuurlijke manier leef je plots in de jaren vijftig. Alles wordt zo normaal verteld, je hebt niet het gevoel dat de auteur belerend wil uitleggen hoe het leven toen was. Het was duidelijk een hechte vriendschap tussen Jan en Kees. Maar hebben ze elkaar echt gekend?
Je leest naar de fatale gebeurtenis toe en je blijft verdwaasd achter als je merkt dat Kees weg loopt en niks meer van het ongeval wil weten.

Aangrijpend en ontroerend is het wanneer Kees in het tweede deel, jaren later, het woord rechtstreeks naar de dode Jan richt. Ook de ontmoeting zoveel jaren later met Marijke/Mary is aangrijpend. Het worstelen met de waarheid wordt prachtig weergegeven. Moedig is dat de auteur Kees zo ver krijgt dat hij het geheim niet verteld aan Marijke.
Het geheim zal misschien voor altijd gesloten blijven.

Koos Meinderts heeft zijn boek opgedragen aan Jan Batist. Op zijn website legt hij uit wie dat is: Jan Batist was de broer van zijn moeder. Een oom dus, maar eentje die hij nooit heeft gekend omdat deze, net als de Jan uit zijn boek, verongelukt is toen hij in de schoorsteenpijp probeerde te klimmen. Maar, schrijft Meinderts, ┬┤behalve de val en zijn voornaam heeft hij niets gemeen met de Jan uit mijn boek.’

Dit boek won volgens mij terecht de boekenleeuw.
Dit verhaal heeft alles in zich. Voor elk wat wils.
‘De zee zien’ is zo geloofwaardig geschreven.

De zee zien
Koos Meinderts
De Fontein
ISBN 9 789026 139130
Leeftijd: 15+


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *