Stukjes hemelblauw

Stukjes hemelblauw

stukjes-hemelsblauw

Ik had het gevoel dat Zac en ik bijna onzichtbaar waren en ik wilde ervoor zorgen dat ons verhaal verteld werd…
En als het leven dan niet beter werd, of in ieder geval interessanter, dan zou ik het zelf wel verzinnen – dan zou ik er heksen en kastelen en ritjes in snelle auto’s in stoppen. Maar dat hoefde niet. Het leven had mijn hulp helemaal niet nodig om spannend te worden.

 

Dit boek vertelt het verhaal van Zac en Mia, broer en zus, die opgroeien zonder ouders.
De kinderen verhuizen van het ene opvanggezin naar het andere. Hun hoop op een standvastig opvanggezin brokkelt stilaan af.
Uiteindelijk verhuizen de twee kinderen naar een tehuis. Daar maken ze kennis met enkele boeiende personages die hun levens kleuren en rijker maken. Silas is een klusjesman waarmee de kinderen goed opschieten. Hortense zorgt voor de kinderen alsof ze hun moeder was en dan is er mevrouw Clarks die wat streng en gevoelloos lijkt.
Het tehuis is een komen en gaan van kinderen, enkel Zac en Mia worden niet gekozen.

Op een dag vertelt de directrice dat ze op vakantie mogen. Ze mogen voor een tijd bij een aangename vrouw logeren.
Even voelt hun leven aan als een zorgeloze tijd die leuke familiedingen doet.

De vakantie viel zo goed mee dat de vrouw hen meerdere keren uitnodigt om vakantie te nemen bij haar thuis. Zac en Mia brengen kleur in haar leven. Ze denkt eraan om de twee kinderen bij haar in huis te nemen. Totdat Zac iets doet wat niet kan en alle hoop weer vervlogen is… of toch niet?

Een aantal weken geleden vroeg de uitgeverij of ik dit boek wou lezen en recenseren. Uiteraard zag ik dit onmiddellijk zitten.
Mede door de aandacht dat dit boek kreeg in De Wereld Draait Door.

Het boek begint en eindigt met het deel ‘vandaag’. Je weet dus bij het begin hoe het verhaal zal eindigen. In de delen ertussen leer je het leven kennen van beide hoofdpersonages. Zoals op de cover te zien is, zie je door het raam de witte wolken als hoop op een betere toekomst. Dit beeld is goed gekozen. Ook de brief die op de stoel ligt, en die een belangrijke rol zal spelen, ligt geopend op de stoel. Je weet dus dat de kinderen niet meer in het tehuis zitten.

Het boek sprak me ook aan omdat ik een aantal van ‘deze’ kinderen in de klas heb gehad.Stuk voor stuk kinderen die zoeken naar een beetje geluk. Een stukje hemelblauw in hun leven. De hoop dat iedereen die in hun leven een stukje heeft mogen bijdragen.

Het verhaal van Glenda, waarvan een brief gevonden werd onder de plankenvloer, is mooi verteld en krijgt een, voor mij, onverwachte ontknoping bij het einde van het verhaal.

Uitstekend debuut van Sue Durrant dat een degelijke vertaling kreeg.
Een pluim voor de uitgeverij die door deze vormgeving een extra toevoegt aan het totaalconcept van dit boek.


Stukjes hemelblauw
Sue Durrant
Uitgeverij Meis & Maas
ISBN 9 789030 501732
Leeftijd: 9+
208 pagina’s
Prijs: € 15,95


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *