Wie is nou normaal?

Wie is nou normaal?

Normaal


David weet al zijn hele leven dat hij een meisje wil worden. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim – zelfs zijn ouders hebben geen idee.
Leo komt van een andere school. Er is daar iets gebeurd waar hij niet over wil praten. Maar als Leo het op een dag voor David opneemt en een jongen tegen de grond slaat, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de twee jongens, die ieder een groot geheim met zich meedragen.

Dit boek komt als geroepen binnen het thema M,V,X van de aankomende jeugdboekenweek (die nu een volledige maand is geworden).
Veel jeugdboeken waarbij transgender een thema is, zijn er volgens mij niet. En deze zijn toch wel belangrijk voor de vele jongeren die met deze gevoelens worstelen.

Toen ik acht was, moest de hele klas op een middag een opstel maken over wat we later wilden worden. Mevrouw Box liep door het lokaal en vroeg ons om de beurt op te staan en voor te lezen wat we hadden geschreven. Zachary Olsen wilde voetballen in de eredivisie. Lexi Taylor wilde actrice worden. Harry Beaumont was van plan het tot premier te schoppen. Simon Allen wilde Harry Potter zijn, zo graag zelfs dat hij het seizoen daarvoor met een hobbyschaar een bliksemschicht in zijn voorhoofd had gekerfd. Voor mij hoefde dat allemaal niet. Wat ik had opgeschreven was dit: Ik wil een meisje worden.

De levens van beide personages worden, alternerend in de hoofdstukken, bij het begin van het boek ontsponnen. Het is snel duidelijk dat beide jongeren enorm ver uit elkaar staan. Hun leven en milieu is helemaal anders. Leo komt uit een moeilijk marginaal milieu terwijl David uit de betere buurt komt. Door een vechtpartij en het nablijven groeien de jongeren naar elkaar toe.

Het boek zit volledig op de rails als beiden mogen zijn wie ze zijn. De ongemakkelijkheid kan je tussen de regels door lezen.
De auteur weet op een bijzondere manier de gevoelens van beide personages neer te zetten. Ze heeft duidelijk veel gesprekken gehad met transgender jongeren om dit gevoel in woorden en situaties te vatten.

Mooi is het beeld van de jongeren die naar het alternatieve kerstfeest komen. Je merkt dat er heel wat jongeren zijn die ergens mee worstelen en niet binnen de mainstream vallen. Maar iedereen hoort bij het feest dat ‘het leven’ heet.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van boeken houdt. Een pluim ook voor de schitterende cover, waarbij het meisje uit het lichaam van een jongen breekt. Als ik eerlijk ben vond ik de originele titel:’The art of being normal’ een betere titel dan de Nederlandse versie.

Wie is nou normaal?
Lisa Williamson
Lemniscaat
ISBN 9 789047 708490
Leeftijd: 15+
309 pagina’s
Prijs: 16,95 euro


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *