Layers

Layers

LayersDe zeventienjarige Dorian is van huis weggelopen. Het leven op straat gaat hem eigenlijk prima af… tot hij op een ochtend wakker wordt naast een vermoorde zwerver. Dorian kan zich niet herinneren wat er is gebeurd en slaat op de vlucht.
Een aardige welzijnswerker ontfermt zich over hem – hij geeft hem kleding, eten, onderwijs én houdt hem voor de politie verborgen. De enige tegenprestatie die van Dorian gevraagd wordt, is het afleveren van goed verzegelde relatiegeschenken. Het lijkt een geweldige deal, totdat Dorian na een onverwacht incident één van de pakketjes zelf houdt. Vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker…

Na de uiterste succesvolle jeugdboeken ‘Erebos’ en ‘Seaculum’ komt U.(rsula) Poznanski met dit boek op de proppen.
Het boek werd eerder succesvol op de Duitse boekenmarkt losgelaten. De uitgave kreegt een interessante layout mee. De kaft creëert doormiddel van een aantal vouwen een tunneleffect die opgebouwd is uit verschillende lagen. Het geeft op een abstracte manier het leven weer dat het leven, de kern van de zaak, is opgebouwd uit verschillende lagen.

De auteur weet in dit boek de lezer vanaf de eerste paar bladzijden aan haar pen te kluisteren. Het boek is spannend, goed opgebouwd en verrassend. Poznanski weet als geen andere de jeugdcultuur te bevatten. In Erebos deed ze dit met videogames, in Seaculum met ‘larpen’ (action role playing) en in dit boek met augmentend reality (toegevoegde realiteit).
We zien door de ogen van Dorian een toekomstwereld die eigenlijk al realiteit is (google glass).

Het plot van het verhaal is onverwacht, maar te verwachten dat de uitkomst van het boek niet is zoals ze de auteur eerst laat uitschijnen. En daar zit ook de sterkte van dit verhaal. Verwacht geen literaire hoogstandjes en volledige diepgaande personage beschrijvingen. Het boek is spanning en verrassing. Niks meer en minder dan dat.

Het boek is prima leesvoer voor de fans van Poznanski. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar Seaculum die bij mij een enorme leeservaring had meegegeven. Maar dit boek heb ik met evenveel plezier gelezen als haar vorige werken.
Ik ben fan van haar Young Adult verhalen en hou deze zeker verder in het oog.

Als mensen me vanaf nu vreemd bekijken en ze hebben een bril aan vraag ik me toch af of ze niet net iets meer zien dan ik denk. Of kan deze informatie tegenwoordig ook al meegegeven worden in lenzen?

Layers
Ursula Poznanski
Uitgeverij Lemniscaat
ISBN 9 789047 708681
Leeftijd: 15+
368 pagina’s
prijs: 19,95 euro


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *