Het kartonnen kasteel

Het kartonnen kasteel

9200000071825164Bart en Edo zijn beste vrienden. Ze spelen urenlang op de Suikerheuvel met hun kartonnen kasteel. Op een dag is er een nieuw jongetje, dat mee wil spelen.
Maar kan dat wel: van twee naar drie?

Kartonnen dozen lokken bij heel wat kleuters een fantasierijk spel uit. Een aantal prentenboeken spelen hier handig op in. Ook in dit boek zit het spel met de dozen op een kinderlijke manier verweven in het verhaal dat over vriendschap gaat.

Het verhaal start bij de twee vrienden Bart en Edo. Elke dag spelen ze bovenop de Suikerheuvel met hun dozen. Soms zijn ze koningen van het kasteel, een andere keer astronauten of piraten.

Ze zijn beste vrienden. Hun vriendschap voelt als een ritme aan.

Op een dag komt een jongen, Kai, meespelen. Hij heeft de twee vrienden lang genoeg geobserveerd en heeft eindelijk een doos die groot genoeg is om met hen mee te spelen.

Op dat moment moet de vriendschap een nieuw ritme krijgen. En dat is niet eenvoudig.
Bart heeft het er het moeilijkste mee. Hij gaat niet meer naar de Suikerheuvel en maakt zijn eigen doos stuk.

Tot de andere twee jongens iets bedenken waardoor de vriendschap wordt hersteld.
De jongens hebben een nieuw ritme gevonden. En worden beste vrienden.

Het verhaal over vriendschap wordt op een mooie manier in woord en beeld gebracht. Voor heel wat kleuters is het moeilijk om vriendschappen te delen. Het beeld van dat een vriendschap een ritme is, is mooi gevonden. Het lijkt me ook leuk om met instrumenten dit duidelijk te maken. Een ritme spelen met drie in plaats van met twee heeft wat aanpassingen nodig.

De tekeningen van Benji Davies zijn pareltjes. De tekeningen zijn modern maar hebben een soort van retro gevoel over zich. Het boek voelt ook zomers aan zonder dat er ergens heel felle kleuren zijn gebruikt.

Dit boek kan je ten alle tijde gebruiken in de klas. Als de vriendschappen even spaak lopen, kan je dit boek ter hand nemen. Misschien komen de vriendschappen dan wel weer in hun ritme.

Het kartonnen kasteel
Linda Sarah & Benji Davies
Uitgeverij Luitingh – Sijthoff
ISBN 9 789024 576654
Leeftijd: 5+
32 pagina’s
Prijs: 13,99 euro


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *