Vier plus één

Vier plus één

4 + 1Jess is een alleenstaande moeder met twee banen. Haar man is twee jaar geleden met de noorderzon vertrokken, haar dochter Tanzie is briljant in wiskunde en haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Maar Jess blijft opgewekt en knoopt de eindjes aan elkaar, zo goed en zo kwaad als het gaat.
Ed is – nee was een succesvolle ICT – miljonair. Maar na een stomme inschattingsfout wordt hij nu aangeklaagd voor handel met voorkennis, en zijn leven staat volledig op zijn kop.

Als Tanzie mag meedoen aan de wiskundewedstrijd in Schotland weet Jess dat dit een unieke kans is, want als Tanzie wint kan ze naar een betere school gaan. Maar eenmaal op weg begeeft hun auto het al voor ze de stad uit zijn en lijkt ook deze kans verkeken. Tot Ed langsrijdt en hun een lift aanbiedt…

Vier plus één is het eerste boek dat ik van Jojo Moyes heb gelezen. Het boek sprak me aan door de prachtige cover. Op deze cover staan mama met dochter en hond bij een rode wagen.
Deze afbeelding deed me denken aan een soort van roadmovie verhaal.

De eerste paar hoofdstukken laten ons binnenkijken in het leven van de hoofdpersonages. Jess staat aan de ene kant van de samenleving waarbij een te kort aan geld het leven primeert. Aan de andere zijde staat Ed, voor wie geld geen probleem is, maar andere katten te geselen heeft.

De levens van beide personages lijken hun eigen weg uit te gaan. Maar al snel weet je dat beide levens met elkaar verbonden zullen worden. En dan volgt het uiteindelijke, door de cover voorspelde, roadmovie verhaal.

Tijdens dit verhaal glijden de personages verbazingwekkend naar elkaar. De gebeurtenissen zijn interessant en houden je aandacht bij het verhaal.
Elke gebeurtenis heeft zijn plek in het volledige verhaal. Waardoor het verhaal spannend blijft.

Het verhaal van Tanzie sprak me het meeste aan. Hoe iemand zo gebeten is door alles wat met wiskunde te maken heeft lijkt me fascinerend. Het presteren voor een wedstrijd hangt als het zwaard van Damocles boven haar hoofd. De wedstrijd zal bepalen of ze kan starten aan de school van haar dromen. In het laatste hoofdstuk wordt duidelijk of ze ingeschreven geraakt in deze school.

Dit boek is zeker een aanrader om te lezen. Als je even in de levens van andere mensen wil duiken en je verstand op nul wil zetten.


Vier plus één
Jojo Moyes
De Fontein
ISBN 9 789032 514716
Leeftijd: 15+
399 pagina’s
prijs: 10 euro


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *