Ik ben de baas!

Ik ben de baas!

ik ben de baas Er was eens een Kleine Neushoorn die vanaf het moment dat hij werd geboren riep: ‘Luister goed. Ik ben de baas! Knoop dat in jullie oren!’

Kleine Neushoorn laat de andere dieren graag zien dat hij de baas is. En iets delen? Vergeet het maar! Hij doet alleen waar hij zelf zin in heeft en luistert naar niemand. Maar misschien had hij dat wel kunnen doen…

 
Op de cover van het boek staat, schijnbaar, een lieve vrolijke babyneushoorn getekend. Maar bij de eerste tekst en prenten in het boek is duidelijk dat de neushoorn de baas is over anderen. Hij vindt dat zijn ouders niets te zeggen hebben en doet zijn eigen zin. Ook aan de andere dieren maakt hij duidelijk wie de baas is.

Op het moment dat Kleine Neushoorn Dwergmuis ontmoet, voel je de ommekeer in het verhaal. Op het eerste moment laat hij zich niet leiden door Dwergmuis. Maar gelukkig luistert hij op het einde toch.

Het boek is heel herkenbaar voor ouders van jonge kinderen. Men spreekt hierbij over de peuterpuberteit. Dit verhaal speelt hier handig op in. De peuter is in dit geval de neushoorn. De kleuters zullen vooral houden van het stoere karakter en de durf die de neushoorn uitstraalt. De moraal van het verhaal is natuurlijk dat je ook rekening moet houden met anderen en naar hen moet luisteren.

Het verhaal is op rijm geschreven. Maar dit valt totaal niet op. Bij een eerste leesbeurt viel me dit totaal niet op. Enkel bij het luidop voorlezen valt de cadans en de rijm op. En dat is toch wel een verdienste van de vertaler van dit boek.

De tekeningen zijn herkenbaar en typisch Jarvis te noemen. Hij speelt met verschillende kleuren van achtergronden waarbij de sfeer van de gebeurtenis versterkt wordt. Een gewaagde keuze is dat de neushoorn er lief blijft uitzien. Ook al is hij brutaal en onbeleefd. Enkel kan je de schrik in zijn ogen zijn als hij nipt van een kudde wildebeesten vlucht.

Prima verhaal om aan de kleuters voor te lezen.
Ik ben ervan overtuigd dat de kinderen zich kunnen identificeren met de personages.
Ik vraag me af welke gesprekken uit dit boek gaan volgen.
Ik neem het boek alvast eens mee naar de klas.

Ik ben de baas!
Jeanne Willis en Jarvis
Lemniscaat
ISBN 9 789047 709688
Leeftijd: 4+
30 pagina’s
Prijs: 13,95 euro


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *