Valse start

Valse start

Valse start

Marie Louise is te veel vrouw van de wereld voor het dorp waar ze woont. Gelukkig is ze niet de enige, en samen met de andere vrouwen van de Vrij in de Wei-club haalt ze haar neus op voor de boerenpummels die haar omringen. Nee, doe haar maar de dromerige Dean, haar minnaar uit New York. Die is veel spannender dan haar echtgenoot Roderick.

Ook Joline kan moeilijk haar draai vinden in de dorpsgemeenschap waar ze net is komen wonen. Ze dacht dat het hier beter zou zijn voor haar dochtertje, maar begint daar hoe langer hoe meer aan te twijfelen. Kan ze niet beter terug naar Amsterdam?

Op de cover van het boek prijkt een dame in een moderne outfit met als achtergrond de kerk en enkele typische Nederlandse huizen. Op deze manier krijg je onmiddellijk de setting van dit vrolijk tussendoortje.

Het verhaal is goed opgebouwd. Je neemt een kijkje in beide levens van de dames. Marie Louise beweegt zich duidelijk in de hogere kringen van het dorp. Jolien daarentegen moet haar plaats opeisen binnen de enge gemeenschap. Bij aanvang liggen beide levens mijlenver uit elkaar. Maar je weet gewoon dat beide levens ooit met elkaar verweven zullen worden. Daar gaat het in dit soort van boeken om.

‘Het dorp is sinds kort weer een allochtoon rijker, wisten jullie dat al?’ Fleur schoof naar het puntje van haar stoel en boog zich met een samenzweerderige blik in haar ogen naar voren. Ze hield haar hand naast haar mond alsof ze een groot geheim onthulde. ‘Best een mooie vrouw, ze heeft een dochtertje van een jaar of twee. Ze is alleen, geen man of zo. Ik vind het wel stoer van haar. Joline heet ze, als ik het goed heb onthouden. Iedereen heeft weer wat te zeggen, natuurlijk.’

Het verhaal speelt met ontrouw, leugens en misverstanden dat het een lieve lust is. Meerdere malen kwam bij me op dat dit boek een ideaal scenario zou vormen voor een dolkomisch toneelstuk. Het boek zou er zich ideaal toe lenen om te vertalen naar een hilarische deurenkomedie.

Het boek bevat heel wat typische ‘Hollandse’ uitdrukkingen. Die zijn voor een Belg soms wat storend.
Maar na even doorbijten begin je het boek te lezen met een typische Nederlandse karikaturale stem.

Jee, Jeanette, sorry, ik moet vliegen: heb over vijf minuten een sollicitatiegesprek met een huishoudelijke hulp. Dat ga ik dus al niet meer redden!’ Ze diepte vijfentwintig euro uit haar tas op, legde de biljetten naast Jeanettes glas, stond op en drukte een kus op de frons van haar vriendin. ‘Dag schat, zie je vrijdag!’ ‘Ja gezellig!’ hoorde ze Jeanette nog roepen toen ze al bijna bij de deur was.

Valse start is een uiterst vermakelijk boek voor wie houdt van de ‘Gooische Vrouwen’ die ook in BelgiĆ« bekend zijn.

Valse Start
Henriƫtte de Smet
Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN 9789401902885
Leeftijd: 16+


Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *